Spekulace s komoditními deriváty - Kovaľ, Matúš (2009)
Práca Spekulace s komoditními deriváty – případová studie spracúva moje osobne skúsenosti s obchodovaním na komoditnej burze Samotná práca je rozdelená do dvoch častí, prvá časť vysvetľuje teoreticky základ pre moju činnosť. Sú v nej definované pojmy ako finančný trh, burza, formy búrz a pravidla obchodovania, tiež vysvetľuje pojem komodita a komoditná burza, a definuje pojem futures čo je komoditný derivát ktorý som obchodoval. V tejto prvej časti práce sú ešte popísané metódy predikcie vývoja kurzu derivátu, a to fundamentálna, technická a psychologická analýza. Počas obchodovania som využíval najmä technickú analýzu, preto sa jej venujem hlbšie a niekoľko metód je rozobraných podrobnejšie. V druhej časti práce sledujem moje obchodovanie s komoditami. Obchodoval som vďaka skúšobnému programu CTS, kde táto spoločnosť umožňovala potenciálnemu obchodníkovi vyskúšať si jej software nanečisto s virtuálnymi finančnými prostriedkami, ale na základe real time dát zo Chicagskej burzy komodít. Veľmi skoro som pochopil, že zvládnuť metódy technickej analýzy je pomerne jednoduché. Problémom pre mňa bol však v psychológii obchodníka, keď som napríklad nebol schopný sa držať vopred stanoveného obchodného systému, keď moje rozhodnutia boli silne ovplyvnené emóciami ako strach, tvrdohlavosť a netrpezlivosť. A práve preto som sa zameral v práci na tento problém. Obdobie obchodovania rozdeľujem na tri časti. V prvom období som pre neskúsenosť a šok ako vplývajú emócie na moje rozhodnutia sa neriadil takmer žiadnym systémom. V druhom období som bol schopný vytvoriť a dodržiavať obchodný systém, bol som si vedomý problémov ktoré môže spôsobiť emotívne rozhodovanie, a vyvaroval som sa takýmto chvíľam. V treťom období som vylepšil obchodný systém, a pomerne úspešne obchodoval