Smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů - Jenšovský, Jan (2009)
Tématem této práce jsou smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů a jejich vliv na přístup klubů k provoznímu a investičnímu kapitálu. V teoretické části diplomové práce je nejdříve vymezen pojem sport v právu a to jak českém tak evropském. Dále jsou vymezeny a popsány smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů v rámci České republiky, včetně krátkého srovnání specifik se zahraničím. Teoretická část je uzavřena vymezením ekonomickým implikací smluvních vztahů sportovců v ČR a základních principů úvěrového procesu finančních institucí. Praktická část pak využívá teoretických znalostí pro analýzu přístupu profesionálního klubu z prostředí nejvyšší fotbalové ligy ČR, AC Sparta Praha fotbal, a.s., k cizím finančním zdrojům. Analýza je provedena s předpokladem zohlednění hodnoty hráčů,jako aktiv klubu, při stanovování finančního ratingu klubu. Závěr práce obsahuje vyhodnocení výsledků této analýzy a návrhy a doporučení pro vhodné využití hráčského portfolia ke zvýšení rentability klubu.