Smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů - Jenšovský, Jan; Novotný, Jiří, 1946 leden 6.-; Toth, Štefan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Tématem této práce jsou smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů a jejich vliv na přístup klubů k provoznímu a investičnímu kapitálu. V teoretické části diplomové práce je nejdříve vymezen pojem sport v právu a to jak českém tak evropském. Dále jsou vymezeny a popsány smluvní vztahy profesionálních sportovců a sportovních klubů v rámci České republiky, včetně krátkého srovnání specifik se zahraničím. Teoretická část je uzavřena vymezením ekonomickým implikací smluvních vztahů sportovců v ČR a základních principů úvěrového procesu finančních institucí. Praktická část pak využívá teoretických znalostí pro analýzu přístupu profesionálního klubu z prostředí nejvyšší fotbalové ligy ČR, AC Sparta Praha fotbal, a.s., k cizím finančním zdrojům. Analýza je provedena s předpokladem zohlednění hodnoty hráčů,jako aktiv klubu, při stanovování finančního ratingu klubu. Závěr práce obsahuje vyhodnocení výsledků této analýzy a návrhy a doporučení pro vhodné využití hráčského portfolia ke zvýšení rentability klubu.
Vedoucí práce: Jiří Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; sportovní kluby; profesionální sportovci; diplomové práce; sports clubs; professional sportsmen; master's theses