Mezinárodní profesní migrace zdravotních sester a její kulturní aspekty, případová studie Království Saúdské Arábie - Babilonová, Zuzana, 1984- (2009)
Ve své práci se zabývám profesní migrací českých zdravotních sester do Království Saudské Arábie. V úvodu práce charakterizuji teorie migrace, které spolu s dalšími kapitolami a subkapitolami, věnovanými současným světovým trendům migrace zdravotních sester, Království Saudské Arábie, zdravotnictví v České republice a v Království Saudské Arábie, představují východiska pro samotný výzkum, prezentovaný v kapitole 5. Cílem výzkumu, jenž je stěžejní částí práce, je objasnit motivace, které vedou české zdravotní sestry k migraci do Království Saudské Arábie, jejich představy o této zemi a očekávání s ní spojená. Dále zkoumám, zda se po roce pracovního pobytu v Království Saudské Arábie jejich očekávání naplnila a zda se chystají v této zemi dlouhodobě žít a pracovat. Na základě výsledků výzkumu usuzuji, že české zdravotní sestry nemohou v Království Saudské Arábie dlouhodobě žít a pracovat, což může být způsobeno především velkou odlišností tamější kultury. V závěru práce stručně charakterizuji interkulturní trénink, jenž by mohl českým zdravotním sestrám pomoci při jejich adaptaci na, z českého pohledu, velmi specifické prostředí.