Protiplnění při povinné nabídce převzetí a vypořádávání při nedobrovolném snížení podílu akcionáře - Koranda, Vladimír, 1978-; Kříž, Radim, 1965-; Chára, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce si klade za cíl posouzení protiplnění při změnách vlastnického práva k účastnickým cenným papírům v souvislosti s korporátními změnami v akciové společnosti, zejména změnami nedobrovolnými - zvýšení základního kapitálu s vyloučením přednostního práva úpisu dle § 204a odst. 5 obchodního zákoníku, nedobrovolný převod jmění na společníka dle § 354 zákona o přeměnách obchodních společností a družstev a výkup účastnických cenných papírů dle § 183i obchodního zákoníku (squeeze out). Přiměřené protiplnění nejpodrobněji upravuje zákon o nabídkách převzetí. Tato úprava se do určité míry rovněž analogicky použije pro určení výše protiplnění při nedobrovolných transakcích. Tato definice však sama nabízí značný výkladový prostor, proto je v první části práce pojata v podstatě též jako sekundární samostatné téma. Problematika nedobrovolných transakcí zahrnuje dva základní aspekty. Prvním je ocenění společnosti a problémy související s vlivem ovládající osoby na oceňování společnosti. Práce se této otázky dotýká pouze okrajově v kapitole o nezávislosti znalce a zaměřuje se na druhý problematický aspekt nedobrovolných transakcí - náhradu za samotný zásah do práva -- tedy prémii k protiplnění za to, co bylo odňato. Práce se rovněž v kapitole úvěrování majoritního akcionáře věnuje otázce neohodnocených rizik a znemožnění výnosů majetku menšinových akcionářů od okamžiku ocenění společnosti do okamžiku výplaty přiměřeného protiplnění.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; vyvlastnění; diplomové práce; expropriation; master's theses