Analýza neúspěchu řešení romské otázky v Československu 50. a 60. let 20. století - Poprik, Anton (2010)
Bakalářská práce "Analýza neúspěchu řešení romské problematiky v Československu 50. a 60. let 20. století" se zabývá postupy státních institucí při řešení romské problematiky v prvních dvaceti letech vlády komunistické strany v Československu. V první části přibližuje širší historickou perspektivu řešení romské problematiky a zejména vliv druhé světové války na její pozdější charakter. Jádrem práce je následně zkoumání tří základních období, které při řešení romské problematiky v tomto období proběhly. V kapitolách postupně zaměřených na léta 1950-1957, 1958-1964 a 1965-1968 popisuje zvolené koncepce a praktické kroky komunistické státní správy, následně hodnotí jejich úspěšnost a analyzuje stěžejné příčiny neúspěchu řešení.