Návrh projektu business intelligence - Šídlo, Petr (2007)
Diplomová práce Návrh projektu Business Intelligence se zabývá řešením datových skladů v podmínkách středně velké firmy. V teoretické části práce postupně v logicky na sebe navazujících kapitolách popisuje problematiku datových skladů a dimenzionálního modelování. Rozebírá dva přístupy v budování datových skladů - Bill Inmon a Ralph Kimball. Popisuje základní terminologii používanou v oboru, principy dimenzionálního modelování a varianty použití databázových systémů. Je popsán systém Mondrian, jako prostředník mezi relační databází a OLAP serverem. Jsou rozebrány možnosti jazyka MDX pro práci s multidimenzionální databází. Teoretická část končí popisem aplikačního rozhraní XMLA, které slouží pro komunikaci aplikací s OLAP serverem. V praktické části je kompletní návrh projektu Business Intelligence. Projekt má části Studie proveditelnosti, Projektový plán, Zákaznické požadavky, Návrh aplikace a Nasazení a provoz. Celý projekt je řešen výhradně s použitím Open Source Software. Projekt ukazuje, že v současné době i malé a střední firmy si mohou ekonomicky dovolit pořídit plně funkční Business Inteligence systém.