Srovnání klasické regrese a neuronových sítí při prognóze měnového kurzu - Nikonova, Inga (2021)
Tato diplomová práce se zabývá prognózou měnového kuru při použití metod umělé inteligence a klasické regrese. Teoretická část se skládá ze čtyř kapitol. První kapitola popisuje všechny nezbytné informace týkající se devizových kurzů – měnový kurz, režimy měnového kurzu, faktory ovlivňující pohyb kurzu z pohledu časového horizontu, určení možných determinant měnového kurzu pro následující prognózu. Druhá kapitola je věnovaná časovým řadám a různým regresním modelům pro jejích prognózu. Třetí kapitola pečlivě popisuje metody strojového učení a konkrétně metodu neuronových sítí, která je dále použitá v samotné práci. Poslední teoretická kapitola popisuje metodiku pro dolování dat CRISP-DM v souladu se kterou je pak udělaná praktická část. V praktické části je provedena prognóza měnového kurzu EUR/USD v souladu s teoretickou části. Predikce měnového kurzu je udělána podle metodiky CRISP-DM, která zahrnuje předzpracování dat, výstavbu modelů a jejich validaci. Regresní modely a modely neuronových sítí jsou aplikovány na prognózu měnového kurzů. V závěru se realizuje porovnání predikční schopností obou modelů na testovacích datech.