Zdanění sdílené ekonomiky - Dorzhieva, Aiana (2021)
Tato diplomová práce se zabývá zdaněním sdílené ekonomiky. Cílem práce je na základě vymezených teoretických a praktických poznatků potvrdit nebo vyvrátit existenci rizika daňových úniků ve sdílené ekonomice a uvést možnosti jejich zamezení ze strany finančních orgánů. Teoretická část se snaží odhalit fenomén sdílené ekonomiky, pochopit její fungování a důležité „hráče“ sdílené ekonomiky. Práce vysvětluje proč regulace sdílené ekonomiky je nezbytná, a to nejenom z daňového hlediska. Dále práce poskytuje teoretickou základnu regulace nabízenou OECD, Evropskou unií a ČR. Praktická část zahrnuje analýzu dvou sdílených služeb v České republice – Airbnb a Uber, jakožto největších zástupců těchto služeb. Pro potvrzení nebo vyvrácení stanoveného cíle je proveden terénní výzkum prostřednictvím metody dotazníkového šetření s řidiči společnosti Uber.