Zdanění sdílené ekonomiky - Dorzhieva, Aiana; Tepperová, Jana; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato diplomová práce se zabývá zdaněním sdílené ekonomiky. Cílem práce je na základě vymezených teoretických a praktických poznatků potvrdit nebo vyvrátit existenci rizika daňových úniků ve sdílené ekonomice a uvést možnosti jejich zamezení ze strany finančních orgánů. Teoretická část se snaží odhalit fenomén sdílené ekonomiky, pochopit její fungování a důležité „hráče“ sdílené ekonomiky. Práce vysvětluje proč regulace sdílené ekonomiky je nezbytná, a to nejenom z daňového hlediska. Dále práce poskytuje teoretickou základnu regulace nabízenou OECD, Evropskou unií a ČR. Praktická část zahrnuje analýzu dvou sdílených služeb v České republice – Airbnb a Uber, jakožto největších zástupců těchto služeb. Pro potvrzení nebo vyvrácení stanoveného cíle je proveden terénní výzkum prostřednictvím metody dotazníkového šetření s řidiči společnosti Uber.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses