Využití umělé inteligence při obchodování na kapitálových trzích - Šubrtová, Karolína (2021)
Vývoj v oblasti strojového zpracování dat a aplikaci samoučících se algoritmů nemohl zůstat bez povšimnutí ani v oblasti obchodování na akciových trzích. Umělé neuronové sítě, které jsou jednou z oblastí umělé inteligence, jsou velmi mocným výpočetním nástrojem, který při vhodném nastavení a s dostatečným množstvím vstupních dat, může podávat nadprůměrné výsledky. Smyslem této práce je popsat na jakém teoretickém základu jsou neuronové sítě konstruovány a dále prakticky ověřit jejich přínos v oblasti predikce cen na akciových trzích.