Ekonomické, daňové a ekologické aspekty teplárenství v ČR - Škorpil, Jiří (2021)
Bakalářská práce popisuje současný stav teplárenství v České republice a identifikuje problémy a výzvy, kterým toto odvětví čelí v důsledku snah o zpomalení či úplné zastavení globálního oteplování. V teoretické části tato práce popisuje stav českého teplárenství a zabývá se jednotlivými problémy, které často vznikají vlivem regulace, která v současné době nepřetržitě nabývá na intenzitě v důsledku politického a celospolečenského tlaku na dosažení uhlíkové neutrality. Ve své praktické části má tato práce za cíl stanovit klíčové faktory ovlivňující vývoj nákladů uhelných tepláren a tepláren, které přejdou na zemní plyn jakožto zdroj paliva. Následně jsou na modelové teplárně porovnány vývoje nákladů obou výše uvedených variant a poté je provedeno vyhodnocení za účelem stanovit, zdali přechod na šetrnější palivo z hlediska uhlíkové stopy je ekonomicky racionální volbou. Závěrem práce je nastíněn další možný vývoj teplárenského odvětví v České republice.