Ekonomické, daňové a ekologické aspekty teplárenství v ČR - Škorpil, Jiří; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Bakalářská práce popisuje současný stav teplárenství v České republice a identifikuje problémy a výzvy, kterým toto odvětví čelí v důsledku snah o zpomalení či úplné zastavení globálního oteplování. V teoretické části tato práce popisuje stav českého teplárenství a zabývá se jednotlivými problémy, které často vznikají vlivem regulace, která v současné době nepřetržitě nabývá na intenzitě v důsledku politického a celospolečenského tlaku na dosažení uhlíkové neutrality. Ve své praktické části má tato práce za cíl stanovit klíčové faktory ovlivňující vývoj nákladů uhelných tepláren a tepláren, které přejdou na zemní plyn jakožto zdroj paliva. Následně jsou na modelové teplárně porovnány vývoje nákladů obou výše uvedených variant a poté je provedeno vyhodnocení za účelem stanovit, zdali přechod na šetrnější palivo z hlediska uhlíkové stopy je ekonomicky racionální volbou. Závěrem práce je nastíněn další možný vývoj teplárenského odvětví v České republice.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses