Vliv velké ekonomiky na malé ekonomiky : Případ Jižní Ameriky - Chládek, Miroslav (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem velké ekonomiky na menší ekonomiky. Přesněji se zaměřuje na region Jižní Ameriky a vliv Brazílie na ostatní menší ekonomiky na kontinentu. Pro změření tohoto vlivu využíváme především údaje o ročním vývoji HDP jednotlivých ekonomik a ty poté analyzujeme testem Grangerovy kauzality. Z práce vyplývá, že Brazílie má poměrně silný vliv na vývoj ostatních ekonomik a že se dá predikovat vývoj jednotlivých ekonomik pomocí údajů o vývoji HDP Brazílie. Součástí práce je také analýza dalších makroekonomických ukazatelů.