Efektivnost investičních pobídek - Matušková, Veronika; Slintáková, Barbora; Kudrna, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou investičních pobídek v České republice. Investiční pobídky jsou specifickou formou veřejné podpory pro podnikatele, jejichž primárním cílem je přilákat zahraniční investice. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola je zaměřena na základní pojmy související s investičními pobídkami. Druhá kapitola popisuje vývoj investičních pobídek v České republice od roku 1998 do současnosti. Dále je zde uveden proces a údaje, které jsou relevantní pro jejich získání. Třetí kapitola je zaměřena na investiční pobídky ve formě slevy na dani z příjmů právnických osob a výpočet slevy na dani z titulu čerpání investičních pobídek. Nejdůležitější částí práce je praktická část, která je rozdělena do dvou kapitol. První z nich je zaměřena na analýzu fiskální efektivnosti investičních pobídek u 7 vybraných společností, které obdržely investiční pobídku formou slevy na dani z příjmů. Výzkum je zaměřen na komparaci vstupů a výstupů veřejných rozpočtů souvisejících s poskytnutím investiční pobídky v rámci pětiletého období. Součástí další části práce je pohled na přínos vybraných společností na region a stát.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses