Sanace v ruském bankovním sektoru - Zhuravlov, Valerii; Teplý, Petr, 1977-; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato diplomová práce pojednává o sanaci v Rusku v letech 2014-2020 a o její vlivu na ruský bankovní systém. Práce je rozdělena na část teoretickou, empirickou a případovou studii. V první části práce jsou definována teoretická východiska sanace a její jednotlivé mechanismy. Ve druhé části jsou popsány a vysvětleny důvody a náklady s tím spojené, je analyzováno období před a po sanaci bank a vyhodnocen jejich dopad na ruský bankovní sektor. V poslední části práce důraz je kladen na analýzu a vyhodnocení stavu banky „FC Otkritie” a účinnost aplikovaných k této bance metod. Kromě analýzy bankovního odvětví, cílem této práce je ověřit platnost tří hypotéz. Z ověření platnosti první hypotézy vyplývá, že finanční ozdravení „FC Otkritie“ bylo způsobeno následujícími důvody: nízká averze k riziku, nevčasná tvorba rezerv/opravných položek, odkup ztrátové společnosti „RGS Group“, zahájení sanace banky „Trust“ a další. Na základě testování druhé hypotézy lze konstatovat, že sice banka už v roce 2018 vykazovala zisk, proces sanace se nezastavil a stále bylo nutné vyhodnotit kvalitu úvěrového portfolia a posoudit možné navýšení rezerv. Výsledek ověřování platnosti třetí hypotézy potvrzuje úspěšnost proběhlé sanace: ukazatele rentability se zvýšily, podmínka kapitálové přiměřenosti byla splněna a ke generování zisku již došlo na začátku samotného procesu sanace.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses