Přeprava kontejnerizovaného zboží pod kontrolovanou teplotou v podmínkách rejdařské společnosti MSC - Timashevskii, Sergei (2021)
Tato diplomová práce se zabývala specifickou oblastní námořní logistiky – přepravou kontejnerizovaného zboží pod kontrolovanou teplotou. Na konkrétním příkladu z reálné praxe byly názorně demonstrovány dílčí kroky v průběhu přepravy od přijetí objednávky od zákazníka až dodání do místa určení. Dále byla provedena analýza současného trhu s přepravou teplotně náchylného nákladu se zaměřením na kontejnerizované zásilky. Výzkum se opíral o obecně teoretické metody, tj. o popis, analýzu, syntézu, komparaci, generalizaci a analogii. Primárním cílem práce bylo objasnění praktické stránky realizace zboží pod kontrolovanou teplotou v námořní nákladní dopravě s využitím specifických přepravních prostředků a následné navrhnutí optimalizace procesu v oblasti toků prázdných chladicích kontejnerů a sledování zásilky napříč celým přepravním řetězcem. Hlavní výzkumnou otázkou bylo, zda je možné z pohledu vybraného námořního rejdaře zefektivnit proces přepravy zboží pod kontrolovanou teplotou. V průběhu výzkumu se ukázalo, že skutečně existují způsoby, kterými lze celý proces zefektivnit. Mezi uvedená doporučení lze zařadit repozici prázdných kontejnerů a využití technologie inteligentních kontejnerů.