Frekvence změn v daňových zákonech ve vybraných státech EU - Lauterkranz, Jan (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou frekvence změn v daňových zákonech a daňových systémech vybraných států Evropské unie. Hlavním cílem této práce je provedení komparativní analýzy frekvence změn v daňových zákonech a určení, který ze států má tuto frekvenci nejvyšší. Pro účely této práce jsem vedle České republiky vybral čtyři další státy, které budu porovnávat: Slovenskou republiku, Irskou republiku, Rakouskou republiku a Polskou republiku. Porovnání provedu v časovém období let 2008–2018. V první části práce je uvedeno, jak stabilita daňových systémů může ovlivňovat ekonomické subjekty a je vysvětleno několik indikátorů, kterými lze tuto stabilitu měřit. Ve druhé části práce jsou popsána zdrojová data, ze kterých je čerpáno a metoda, která je pro analýzu těchto dat použita. Třetí část práce je věnována komparaci frekvence změn v daňových zákonech u zkoumaných daní ve vybraných státech. Výsledkem práce je, že s použitím zvolené metody zaznamenaly nejvyšší frekvenci změn v daňových zákonech z vybraných států státy Česká republika a Polská republika, které tak vykazují nejnižší stabilitu daňového systému.