Faktory daňových úniků ve vybraných evropských zemích - Rulfová, Aneta; Zídková, Hana; Vaškovič, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na tématiku daňových úniků a s nimi spojenou daňovou morálku. Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat závislost vybraných socioekonomických faktorů na toleranci daňových podvodů ve vybraných evropských státech. Dílčím cílem je popsat různé typy daňových úniků a jejich opatření a také definovat pojmy šedá ekonomika a daňová morálka. Teoretická část je věnována definici pojmu daňový únik a vymezení ostatních způsobů snižování daňové povinnosti. Dále jsou popsány přijatá opatření proti daňovým únikům, šedá ekonomika a její determinanty. Poslední teoretická část se zabývá daňovou morálkou a shrnuje studie jejích faktorů. V praktické části jsou využita data z mezinárodní studie European Values Study z let 2008 a 2017. Vybranými zeměmi pro porovnání jsou: Česká republika, Maďarsko, Německo, Španělsko a Velká Británie. Mezi zkoumané faktory patří: pohlaví, věk, úroveň dosaženého vzdělání a skutečnost, zda je respondent ve vedoucí pozici. Pomocí chí-kvadrát testů nezávislosti v kontingenční tabulce je zjištěna závislost tolerance daňových podvodů na daných faktorech v obou sledovaných letech.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses