Vplyv medzinárodných sankcií na činnosti bánk v Českej republike - Bafrncová, Veronika; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Práca podáva ucelený pohľad na regulatívny rámec politiky medzinárodných sankcií v Českej republike a vplyv týchto nariadení a medzinárodného práva na podnikanie a poskytovanie finančných produktov a služieb českými bankami v kontexte ich využitia na dosiahnutie cieľov jednotlivých sankčných programov Organizácie spojených národov, Európskej únie a Spojených štátov amerických . V tejto diplomovej práci sú ďalej popísané a analyzované jednotlivé sankčné programy, ktoré sú rozdelené do troch základných smerov, a to podľa typu cieleného subjektu, typu sankčného nariadenia a podľa vydavateľa konkrétnych sankčných nariadení. Ďalej sa táto práca venuje aj postoju Európskej únie k sankčným programom, ktoré nie sú právne záväzné v členských krajinách EÚ, no kvôli ich extra teritoriálnemu pôsobeniu môžu ovplyvňovať podnikanie v Českej republike. Praktická časť práce analyzuje jednak ekonomický výklad medzinárodných sankcií, ako aj ich praktickú implementáciu a priamy aj nepriamy vplyv na české banky. Tento vplyv je analyzovaný z pohľadu vybraných finančných produktov a služieb na českom trhu, ktoré ovplyvňuje riziko porušenia sankcií. Expozíciu voči sankčnému riziku je nutné identifikovať, analyzovať a správne riadiť, preto praktická časť poukazuje na konkrétne procesy a riziká, ktoré tieto služby ovplyvňujú. V tejto časti je vyvinutá snaha priblížiť konkrétne odporúčania medzinárodných skupín, ako správne implementovať sankčné opatrenia v rámci rizikových procesov a postupov tak, aby toto riziko bolo čo najviac eliminované. Preto na záver práce sú predstavené aj priame nákladové dopady porušenia sankčných nariadení na vybraných príkladoch veľkých európskych bánk.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses