Základ daně z příjmů ze závislé činnosti u zahraničních zaměstnanců - Růžička, Karel; Tepperová, Jana; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Předmětem diplomové práce je zdanění příjmů ze závislé činnosti se zaměřením na tvorbu „superhrubé mzdy“ u zahraničních zaměstnanců, kteří jsou účastni zahraničního systému povinného pojistného. Od 1.1.2019 se u těchto zaměstnanců navyšovaly příjmy pro účely stanovení základu daně o částku zahraničního povinného pojistného. Zahraniční systémy pojistného jsou velmi odlišné a s tím se tak odlišují i efektivní sazby daně, kterým vyslaní zaměstnanci v České republice podléhají. Na základě zjištěných závěrů lze říct, že většina zahraničních systémů má nižší sazbu pojistného a tito vyslaní zaměstnanci tak podléhali nižší efektivní sazbě daně než tuzemští poplatníci. Tato skutečnost bude mít negativní dopad na státní rozpočet. Kromě poklesu daňového výnosu způsobila tato novela právní nejistotou na straně daňových subjektů a implementovala do tuzemské tvorby základu daně zahraniční prvek, který vytváří další administrativní náklady daňovým subjektům, a zároveň se jedná o prvek, který správce daně jen velmi těžko kompetentně ověří.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses