Účtování a vykazování leasingu z pohledu pronajímatele – porovnání českých předpisů s US GAAP - Šedová, Michaela (2021)
Diplomová práce se zabývá rozdílným pojetím leasingu z pohledu pronajímatele dle českých a amerických účetních pravidel. Hlavním cílem této práce je nejen přiblížit účetní pravidla obou systémů, ale především porovnat tyto dvě odlišné koncepce mezi sebou. V teoretické části je nejprve nastíněn základní princip leasingu, jeho stručný vývoj a případné výhody a nevýhody tohoto typu financování. Další kapitoly jsou věnovány úpravě leasingů dle českých pravidel a dle amerických standardů US GAAP. Poslední část se zabývá aplikací účetních pravidel v praxi. K tomu jsou použity tři reálné příklady, přičemž každý z nich je nejprve zpracován podle českých pravidel a následně dle amerických standardů.