Oceňování podniků pro reorganizaci - Razaronova, Nina (2021)
V rámci diplomové práce je řešen vznik a vývoj reorganizace jako jednoho z řešení úpadku podle insolvenčního zákona; dále se práce věnuje také analýze statistik využití reorganizací v porovnání s konkursem v České republice a USA. V práci je také charakterizován význam znalce v procesu reorganizace, vysvětlen pojem distres a jeho vliv na hodnotu společnosti. Cílem práce je představit reorganizační proces jak z právního, tak z ekonomického úhlu pohledu, zhodnotit dosavadní využití reorganizace a zjistit specifika oceňování v rámci reorganizace jak v teoretické hladině, tak v české oceňovatelské praxi. Realizace vyjmenovaných cílů probíhá na základě rešerše dostupné odborné literatury, analýzy z veřejně přístupných dat a statistik, a v neposlední řadě pomocí analýzy samotných znaleckých posudků. Závěr vysvětluje také jak se specifiky, které uvádí teorie oceňování v distresu, vypořádává oceňovatelská praxe.