Vyhodnocení přesnosti prognóz ČNB a jejich srovnání s očekáváním finančních trhů - Wałoszková, Adriana; Táborský, František; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá přesností makroekonomických prognóz zveřejněných Českou národní bankou. Očekává se, že centrální banky vytvoří v průměru přesnější prognózy ve srovnání s naivními či alternativními predikcemi. Zvolené předpovědi se vyhodnocují pomocí výzkumné metody složené ze souboru tří ukazatelů: středního vychýlení (AFE), střední kvadratické chyby (RMSE) a střední absolutní škálované chyby (MASE). V období od prvního čtvrtletí roku 2008 (resp. od prvního čtvrtletí roku 2009 u prognóz měnového kurzu) do prvního čtvrtletí roku 2021 jsou v rámci ČNB dle ukazatele RMSE nejpřesnější prognózy úrokové sazby 3M PRIBOR, následované prognózou inflace a měnového kurzu. Naopak jako nejméně přesné se jeví predikce HDP. Na základě provedené analýzy, lze konstatovat, že predikce sestavené centrální bankou nejsou vždy nejpřesnější, jelikož ukazatel MASE v určitých obdobích ukazuje vyšší přesnost naivních prognóz a při porovnání kritérií přesnosti RMSE bylo zjištěno, že naivní prognózy HDP jsou přesnější nežli predikce ČNB, zatímco prognózy měnového kurzu centrální banky jsou nejméně přesné ve srovnání s ostatními alternativními predikcemi.
Vedoucí práce: František Táborský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses