Analýza trendov a predpisov finančného priemyslu technológií - Hansko, Ján (2021)
Diplomová práca je zameraná na trendy v produktoch a službách poskytovaných FinTech spoločnosťami, ich úpravu regulačnými úradmi, vývoj a tendencie nariadení upravujúce tieto produkty s prihliadnutím na ich možný budúci smer zamerania. Práca sa primárne zaoberá prevedením analýzy na finančnom trhu v EÚ, USA, Indii a Austrálii s prihliadnutím na ich vzájomné porovnanie a prípadnú identifikáciu medzier v regulácii FinTech spoločností. Metodická časť je zameraná na objasnenie pojmov, porovnanie FinTech s tradičnými bankami, prínosy a riziká spojené s využívaním FinTech služieb, ich možnú kategorizáciu a priblíženie najvýznamnejších smerníc na jednotlivých finančných trhoch. Praktická časť sa zaoberá identifikáciu trendov služieb poskytovaných FinTech spoločnosťami uskutočnením analýzy škály produktov ponúkaných významnými podnikmi vo zvolených oblastiach. Praktická časť sa taktiež zaoberá rozborom nariadení vzťahujúcich sa k finančným produktom FinTech spoločností, ich vzájomnú komparáciu, podrobnejšiu analýzu požiadaviek platných k jednej konkrétnej službe v EÚ a na možné budúce zameranie regulačných úradov s prihliadnutím na trendy služieb, regulačnú kompletnosť a vyjadrenia zo strany regulačných orgánov .