Analýza faktorů působících na hypoteční trh - Zabranski, Aliaksei (2021)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku vývoje hypotečních úvěrů na území České republiky s cílem analyzovat faktory působící na hypoteční trh a vytvořit model pro budoucí předpověď. Pozornost je věnována především časovým řadám vybraných makroekonomických veličin a jejích vztahu s objemem hypotečního trhů České republiky. Předmětem úvodní části je charakteristika hypotečních úvěrů včetně definice, popisu jejich druhů a vlivu ze strany centrální banky. Klíčová část obsahuje analýzu časových řad faktorů ovlivňujících objem poskytovaných hypoték. V závěru je pomocí vícenásobné lineární regrese vytvořen model pro predikci budoucího vývoje hypotečního trhu.