Účetní a daňové povinnosti individuálního podnikatele při výkonu samostatné činnosti - Šumpíková, Hana (2021)
Diplomová práce je zaměřena na administrativní a daňové povinnosti individuálního podnikatele. Věnuje se podstatě osoby samostatně výdělečné činné a popisuje možné způsoby evidenční povinnosti individuálního podnikatele. Dále se také zabývá daňovými povinnostmi, včetně pojistného na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Praktická část shrnuje výsledky z průzkumu mezi individuálními podnikateli v oboru architektury a designu. Průzkum byl zaměřený na vedení a zpracování administrativy a také na názor individuálních podnikatelů na systém administrativních a daňových povinností v České republice. Výsledný ohlas ze strany podnikatelů na celkový systém je spíše negativní, proto jsou v závěru práce navrženy možné způsoby řešení této situace.