Analýza hypotečního trhu v ČR ve světle mimořádných opatření - Batla, Martin; Dvořák, Petr, 1960-; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj hypotečního trhu od finanční krize až po současnost s důrazem na turbulentní rok 2020. V úvodní části je analyzován vývoj na trhu hypoték a nemovitostí s cílem charakterizovat nejdůležitější faktory, které tento segment ovlivňují. V následující části je rozebrána makroobezřetnostní politika ČNB, diskutovány jsou hlavní rizika trhu a nástroje centrální banky, prostřednictvím kterých jsou regulována. Třetí část práce navazuje na analýzu vývoje trhu a shrnuje hlavní opatření, která přišla v reakci na pandemii Covid-19 a měla stimulovat ochromenou ekonomiku. Hlavní poznatky z těchto kapitol jsou následně použity v empirické části, kde je za pomocí dostupných dat analyzována vzájemná statistická závislost zvolených parametrů pomocí testu kointegrace. K prokázání významu regulatorních a mimořádných opatření na hypoteční trh je závěrem použit vektorový model korekce chyb.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses