Vliv demografických změn na životní pojištění - Tomáš, Daniel; Radová, Jarmila; Tisová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Bakalářská práce pojednává na téma vlivu demografických změn na životní pojištění v ČR mezi lety 2009 až 2019. Hlavním cílem je tyto vlivy analyzovat, určit trend a odhadnout budoucí možný vývoj. Součástí práce je demografická analýza ČR za rok 2019, ve které byla vypočtena řada demografických ukazatelů charakterizujících současnou demografickou situaci. Byl zde popsán problém demografického stárnutí ČR, jeho příčiny, dopady a nastíněno řešení brzdící jeho dopady. V části věnované životnímu pojištění kromě teorie došlo k popisu dalších vlivů na životní pojištění, zejména regulatorního charakteru – unisex přístup v pojišťovnictví. V závěrečné části došlo k analýze vybraných demografických změn na životní pojištění a pojistný trh, přímou závislost se u většiny z nich nepodařilo kvantifikovat tedy ani prokázat. Může tomu tak být kvůli časovému nesouladu a tím, že se demografické změny promítají až s odstupem času. Zároveň je životní pojištění ovlivněno i další faktory, k jejich identifikaci je potřeba provést podrobnější analýzu.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses