Analýza zaujatosti suverénních ratingů agentury Fitch Ratings - Jouda, Jan; Blahová, Naďa, 1958-; Dědeček, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Práce obsahuje v první kapitole shrnutí historického vývoje ratingových agentur a ratingů jako takových. Na různých příkladech uvádí do celé problematiky ratingových agentur, v níž se snaží postihnout jak klady, tak zápory. Druhá kapitola už je zaměřena čistě na agenturu Fitch Ratings. Probírá se v ní její metodologie udělování suverénních ratingů především v podobě shrnutí jednotlivých uvažovaných proměnných a opět zde probíhá krátké hodnocení kladů a záporů. V poslední kapitole je pak analýza vývojů ratingů, HDP a zadluženosti jednotlivých státu výběru. Jsou zde také navrženy dvě proměnné pro hodnocení fiskálních a monetárních politik jednotlivých států, které jsou hodnoceny pomocí korelačních koeficientů. V neposlední řadě se v práci nachází teoretický návrh přístupu k regresnímu modelu, díky němuž by se dal omezovat vliv kvalitativních proměnných na celý proces udělování suverénních ratingů.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses