Genderová analýza rozpočtu města Žatec - Choltová, Michaela; Slintáková, Barbora; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat rozpočet města Žatec z pohledu rovnosti žen a mužů. V první části práce byly vymezeny základní pojmy související s tématem genderového rozpočtování a současně charakterizována problematika genderové nerovnosti mezi pohlavími. Dále byl popsán historický vývoj genderového rozpočtování v Evropské Unii se zaměřením na vybrané státy. Druhá část práce byla věnována jednotlivým postupům a nástrojům používaných při aplikaci genderového rozpočtování. V závěru této kapitoly byl také prezentován jeden z provedených výzkumů na území ČR. Třetí část práce spočívala v provedení genderové analýzy rozpočtu města Žatec. Analýza byla provedena na základě metod popsaných ve druhé části práce. Výsledek analýzy ukázal na velký podíl neutrálních výdajů a zároveň na nepoměr ve prospěch žen.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses