Komparace výnosů a odhadů výběru daně z nemovitých věcí u vybraných městských částí hl. m. Prahy - Borovička, Roman; Čáp, Vilém; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je komparace odhadů a skutečných výnosů daně z nemovitých věcí v pražských městských částech Praha 1 až Praha 22 v letech 2016– 2020, vyhodnocení zjištěných poznatků a přednesení doporučení, jež by směřovaly k zpřesnění těchto odhadů a také k výraznějšímu snížení nákladů státu na výběr daně. Odchylky odhadů od skutečných výnosů dosahují více než 20 % alespoň v jednom roce ze sledovaného období let 2016-2020 u šesti městských částí, a to u Prahy 2, Prahy 7, Prahy 10, Prahy 13, Prahy 18 a Prahy 20. Nejpřesnější predikce lze v rámci sledovaného období nalézt u městských částí, které při stanovení odhadů využily doporučení Magistrátu hl. m. Prahy. Jde o městské části Praha 1, Praha 4, Praha 15 a Praha 16. Teoretická část zasazuje téma do kontextu ekonomických teorií, dále je v práci přiblížena otázka veřejné správy. Následně se teoretická část věnuje definici pojmů nemovitá věc a součást nemovité věci. Poté je objasňována otázka daňového práva a mechanismy při stanovení a samotném výběru daně z nemovitých věcí. Na závěr teoretické části je uvedena metodika pro část praktickou. Praktická část je zakončena návrhy a doporučeními adresovanými MČ a Magistrátu hl. m. Prahy. Protože jsou odhady příjmů daně v rámci sledovaného období předpokládány nižší než skutečné výnosy, hlavním doporučením je, aby městské části při stanovení odhadu daně zohledňovaly celkové výměry nemovitých věcí na svém území a případné daňové osvobození jejich plátců, dále se řídily platnými hodnotami koeficientů a celkovou výši daně poté upravily podle výnosu minulých let. Za hlavní přínos práce autor považuje, že práce poskytuje ucelené srovnání odhadů a výnosů daně z nemovitostí v pražských městských částech Praha 1 až 22, snaží se odhal
Velkým kladem práce je také skutečnost, že uvedená doporučení a návrhy je možné zobecnit pro jiné obce a práci tak lze použít jako obecnou metodiku pro odhadování daně z nemovitostí tak, aby se co nejvíce shodovaly se skutečností. Práce zdůrazňuje význam přesného sestavení rozpočtu, neboť municipality v něm hospodaří s penězi daňových poplatníků. Proto autor doporučuje nejen všem pražským městským částem věnovat mu odpovídající pozornost.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses