Poptávka po veřejné dopravě v kontextu efektivity jejího financování - Horáček, Vojtěch; Slintáková, Barbora; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem této práce je rozebrat teoretická a legislativní východiska opodstatňující a umožňující koncentraci zajišťování, respektive produkce služeb městské hromadné dopravy do rukou místních samospráv, analyzovat efektivitu jejího financování a identifikovat determinanty zájmu populace o ni na výběrovém vzorku 18 českých systémů MHD. Analytická část práce posuzuje na základě korelační analýzy shodu vývoje jejich hospodaření s předpoklady Niskanenovy ekonomické teorie byrokracie a pomocí kointegrační analýzy stanovuje determinanty vývoje poptávky obyvatelstva po jejich službách. Analýza odhalila nepříznivý vývoj finanční soběstačnosti u naprosté většiny zkoumaných systémů a potvrdila pozitivní efekty rozšiřování dopravní obslužnosti a růstu populace, a naopak negativní efekty růstu nezaměstnanosti a zatraktivňování substitutu v podobě individuální automobilové dopravy na zájem obyvatelstva o cestování MHD. Práce zároveň potvrdila teorií předjímaný pozitivní efekt provozu lehkodrážních módů dopravy na zájem bohatnoucího obyvatelstva o hromadnou dopravu.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses