Pojetí nákladů ve finančním a manažerském účetnictví - Dojáček, Jaromír (2021)
Práce se zabývá charakteristikou manažerského a finančního účetnictví. Dále jsou v práci vymezeny jejich hlavní rozdíly. Tyto rozdíly se týkají například odlišných pohledů interního a externího uživatele. Dále jsou v práci rozebrány náklady v manažerském a finančním účetnictví. Je zde věnován velký úsek charakteristice nákladů v jednotlivých pohledech a dále také ukázáno prolínání a jednotlivé příklady nákladů. Na tyto zmíněné části navazuje oddíl práce, ve kterém se ukazují členění nákladů a jejich využití na jednotlivých manažerských úkonech a dalších zajímavých situacích, které v podniku mohou nastat. Členění nákladů je pro podnik velmi důležité a podnik, který si s touto problematikou dobře poradí může mít značnou výhodu před jinými podniky, neboť mu správné pochopení jeho podniků může pomoct získat jistou výhodu v rámci například konkurence. Proto je v této části práce nastíněn ideální způsob členění nákladů dle názoru autora v jednotlivých situacích.