Dopad zrušení superhruhé mzdy - Hanzlíková, Adéla (2021)
Změny daňového systému platné od roku 2021 významným způsobem ovlivňují daňové zatížení zaměstnanců v České republice. Po mnoha letech dochází ke zrušení superhrubé mzdy jako základu daně, zavádí se progresivní daňová sazba a zvyšují se některé slevy na dani. Hlavním cílem práce je analyzovat dopad změny ve zdanění zaměstnanců. Analýza je provedena na modelových typech poplatníků, kdy je zkoumán dopad legislativních opatření. Při srovnání stavu v roce 2020 a 2021 jsou sledovány změny ve výši daní, nezdanitelných příjmů, čerpaných bonusů i nevyužitých slev. Dále je zkoumána hypotetická možnost zavedení nového bonusu u základní slevy na poplatníka za předpokladu, že by nedošlo ke změně daňového systému. Tato hypotetická varianta je porovnána se současným stavem a posouzena jako alternativní řešení k přijatým daňovým opatřením.