Identifikace úrovně znalostí vybraných zastupitelů městských částí hl. m. Prahy v zákoně č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů dle vybraných kritérií - Vopeláková, Eliška (2021)
Cílem bakalářské práce je identifikace úrovně legislativních znalostí zastupitelů městských částí hlavního města Prahy vycházejících ze zákona 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů dle vybraných kritérií. Dále je za cíl kladeno vyhodnocení získaných poznatků a přednesení konkrétních doporučení, jež směřují k ověřování ale i zvyšování úrovně znalostí zastupitelů městských částí hl. m. Prahy. Dvacet sedm zastupitelů podrobených šetření, tedy 75 % z celkového počtu zúčastněných, dle zjištěných výsledků dosahuje vyšší jak 50% znalost zákona. Zbylých devět, jenž tvoří jednu čtvrtinu zúčastněných zastupitelů se nachází pod hranicí 50% úspěšnosti. Z výzkumu vyplynulo, že průměrná procentuální úspěšnost otázek zodpovídaných všemi zastupiteli činí 57 %. Z výsledků dále také vychází, že úspěšnost testu s věkem klesá a zúčastnění zastupitelé, kteří byli ve věku 56 a více let nedosáhli ani 50% úspěšnosti. Z hlediska počtu zvolení byli nejúspěšnější právě zastupitelé, kteří byli zvoleni více než třikrát, avšak jejich bohaté zkušenosti se výrazně neprojevily, neboť oproti druhé nejvíce úspěšné skupině, a to pouze jedenkrát zvolených zastupitelů, dosáhli vyšší úspěšnosti jen o 0,2 %. Nejvíce překvapujícím výsledkem je vyšší úspěšnost zastupitelů se středoškolským vzděláním nad zastupiteli s vysokoškolským vzděláním, a to o 4,3 %. Teoretická část práce zprvu představuje metodiku pro zpracování části praktické. Dále pak charakterizuje funkční členění hl. m. Prahy, na což navazují konkrétní pravomoci a právní postavení zastupitelů městských částí, jež jsou základním kamenem k pochopení důležitosti funkce zastupitele. Není zde opomenuto přiblížení zákona, z něhož jsou vytvořeny otázky do dotazníkového šetření. V z