Vliv daní a transferů na rozdělení příjmů ve společnosti - Šmíd, Daniel; Klazar, Stanislav, 1974-; Kudrna, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem této práce je analyzovat vliv daní a transferů na rozdělení příjmů v České republice v letech 2009–2019. Nejprve je vliv daní a transferů zasazen do kontextu dalších potenciálních faktorů příjmové nerovnosti. Kapitola první také slouží jako přehled odborné literatury zabývající se podobným tématem. Nejčastěji užívané ukazatele příjmové nerovnosti a její dynamiky jsou pak vysvětleny v kapitole druhé. Z výsledků analýzy, které jsou v poslední kapitole, pak vyplynulo, že v České republice je příjmová nerovnost nejvíce snižována sociálními transfery, a to během celého sledovaného období. Příjmovou nerovnost snižovala spolu s daňovým bonusem i daň z příjmů fyzických osob. Na prohlubování příjmové nerovnosti se však mírně podílelo sociální pojistné.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses