Oceňování investic v komerčních pojišťovnách - Krudencová, Tereza (2021)
Předmětem bakalářské práce je zpracování přehledu oceňování investic v účetnictví komerčních pojišťoven s důrazem na změny v legislativě účinné od 1. 1. 2023. V teoretické části jsou vymezeny obecné způsoby oceňování aktiv v účetnictví, definovány jednotlivé složky investičního portfolia (pozemky a stavby, majetkové účasti s rozhodujícím či podstatným vlivem, dluhopisy držené do splatnosti, cenné papíry k obchodování apod.) z pohledu českých účetních předpisů a z pohledu IFRS včetně jejich vykazování před účinností aplikace IFRS 9 v sektoru komerčních pojišťoven. V praktické části jsou na konkrétních příkladech vysvětleny změny v oceňování a vykazování vybraných složek investic včetně vysvětlení dopadu změň oceňování na finanční pozici účetní jednotky (v důsledku aplikace IFRS 9) v odvětví komerčního pojišťovnictví.