Oceňování investic v komerčních pojišťovnách - Krudencová, Tereza; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Předmětem bakalářské práce je zpracování přehledu oceňování investic v účetnictví komerčních pojišťoven s důrazem na změny v legislativě účinné od 1. 1. 2023. V teoretické části jsou vymezeny obecné způsoby oceňování aktiv v účetnictví, definovány jednotlivé složky investičního portfolia (pozemky a stavby, majetkové účasti s rozhodujícím či podstatným vlivem, dluhopisy držené do splatnosti, cenné papíry k obchodování apod.) z pohledu českých účetních předpisů a z pohledu IFRS včetně jejich vykazování před účinností aplikace IFRS 9 v sektoru komerčních pojišťoven. V praktické části jsou na konkrétních příkladech vysvětleny změny v oceňování a vykazování vybraných složek investic včetně vysvětlení dopadu změň oceňování na finanční pozici účetní jednotky (v důsledku aplikace IFRS 9) v odvětví komerčního pojišťovnictví.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses