Ocenění podniku společnosti Pivo Hostivar, a.s. - Kalandra, Jan (2021)
Cílem diplomové práce „Ocenění podniku společnosti Pivo Hostivar, a.s.“ je stanovit objektivizovanou hodnotu podniku společnosti Pivo Hostivar, a.s. k datu ocenění 31.12.2019. Po úvodním představení oceňovaného podniku je provedena finanční analýza a následná strategická analýza pro jednotlivé relevantní trhy podniku. Závěrem těchto analýz je dodržení principu going-concern. Důraz je také kladen na odůvodnění volby tempa růstu pro 2. fázi ocenění. Vyčleněný provozně nenutný majetek podniku – podíl na pivovaru Pivovar SPOJOVNA a.s., a dále pak provozně nenutný majetek podniku Pivovar SPOJOVNA a.s. – podíl na pivovaru Pivovar Trautenberk, a.s. jsou oceněny ve zvláštních přílohách. Ocenění podniku podniku Pivo Hostivar, a.s. je provedeno dvěma metodami. Primárně je zvolena výnosová metoda DCF APV, doplňkově je podnik oceněn metodou odvětvových multiplikátorů. V závěru práce je zdůvodněna volba výsledné hodnoty.