Porovnání pojistitelnosti nestandardních rizik u cestovního pojištění v České republice - Hošíková, Kateřina (2021)
Rizika, která byla dříve nepojistitelná se s vývojem cestovního pojištění stávají více pojistitelná pro čím dál více pojišťoven hlavně proto, aby byla uspokojena poptávka klientů po cestovním pojištění. Tato diplomová práce se zabývá porovnáním pojistitelnosti nestandardních rizik v cestovním pojištění v České republice a návrhem vlastního produktu. První část diplomové práce je věnována popisu cestovního pojištění a jeho jednotlivým druhů a vývoji cestovního pojištění za posledních 5 let včetně reakce pojišťoven na pandemickou situaci COVID-19. Druhá část práce je zaměřena na porovnání pojistitelnosti nestandardních rizik z pohledu limitů pro pojistnou ochranu, pojistného a připojištění za nestandardní rizika. Ve třetí části je teoreticky popsán undewriting neboli úpis rizika v cestovním pojištění. V závěru práce je navrhnut vlastní produkt na základě provedených analýz a převedení teoretického popisu undewritingu do praxe.