Identifikace, zhodnocení a vývoj regionálních disparit v krajích České republiky v období 2012-2019 se zaměřením na oblast zdravotnictví - Nováková, Tereza (2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku regionálních disparit. Cílem je identifikace a zhodnocení regionálních disparit a jejich vývoje v krajích ČR v letech 2012-2019 s ohledem na oblast zdravotnictví. Zvoleny jsou čtyři ukazatele – počet zdravotnických zařízení, počet lůžek, počet lékařů a počet ZPBD – vše za nemocniční a samostatná ambulantní zařízení. Hodnoty ukazatelů autorka přepočítává na 10 tis. obyvatel. Právě s tímto přepočtem je dále operováno. Teoretická část tvoří teoretický základ, na kterém je tato práce postavena. V praktické části jde pak o dosažení zmiňovaného cíle, k čemuž dochází prostřednictvím metody komparace s prvky dílčí analýzy na základě tabulek a grafů vlastního zpracování. Pomocí vypočtených variačních koeficientů jsou pak disparity zhodnoceny a je zobrazen jejich vývoj. S ohledem na získané poznatky je možno konstatovat, že rozdíly mezi kraji v dostupnosti péče existují. Největší variabilita se vyskytuje v případě počtu nemocničních lůžek, což zobrazuje vypočítaný variační koeficient, jehož hodnoty se nacházejí v intervalu od 0,254 do 0,270, v čase ovšem došlo k poklesu rozdílů. Druhá největší variabilita mezi kraji je pak v počtu ZPBD, kde se vypočítaný variační koeficient pohybuje od 0,208 do 0,232, i v tomto případě rozdíly mezi kraji v čase poklesly. Variační koeficient pro počet lékařů činí od 0,144 do 0,158 a ve zkoumaném období vzrostl. V případě počtu zdravotnických zařízení se pak jedná o variační koeficient v intervalu od 0,140 do 0,156 a shodně došlo v čase k nárůstu rozdílů. Nejlépe je na tom z hlediska dostupnosti péče kraj hlavní město Praha, nejhůře naopak Středočeský kraj, a to v rámci všech ukazatelů. Originalita této práce spočívá zejména v tom, že autorka pracovala s daty, která zasadila do nového kontextu – zapr