Komparace hospodaření vybraných mateřských škol zřízených různými městskými částmi hlavního města Prahy v letech 2019 a 2020 - Karpašová, Barbora; Čáp, Vilém; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem bakalářské práce je komparace hospodaření vybraných mateřských škol zřízených městskými částmi hlavního města Praha 2, 4, 8 a 11 v letech 2019 a 2020 včetně kvantifikace dopadů koronavirové pandemie. Dále práce vyvrací hypotézu, že všem sledovaným mateřským školám poklesly v roce 2020, zasaženém koronavirovou krizí, skutečně vybrané příjmy oproti roku 2019 o více než 35 %. Mezi skutečně vybrané příjmy patří vybrané školné, dary a doplňková činnost (zájmové kroužky a pronájem prostor). O více než 35 % poklesly příjmy v případě mateřské školy v Praze 4 (konkrétně o 36 %) a v Praze 8 (o téměř 42 %), a to pouze v rámci vybraného školného, které se během uzavření škol nevybíralo. Na jiné druhy příjmů neměla koronavirová pandemie významnější vliv. Teoretická část se věnuje ekonomickým a regionálním teoriím, do kterých téma práce zapadá. Dále je definován veřejný sektor a příspěvkové organizace, mezi které spadá právě i školství. Kapitola je zaměřena jak na systém financování škol, tak na regionální školství. V závěru teoretické části jsou vymezeny důležité pojmy a je popsána metodika psaní praktické části. V praktické části je provedena komparace hospodaření čtyř vybraných mateřských škol zřízených městskými částmi hl. m. Praha na základě poskytnutých dat. V práci je dále zjištěna nesrovnalost v určování výše školného, příspěvku od zřizovatele na 1 dítě a výše příspěvku od zřizovatele, kam některé školy započítávají i dotace v nemalé výši, čímž je zkreslena celá výše příspěvku. Neexistuje jednotná metodika, jak by se tyto částky měly určovat. Vzhledem k tomuto zjištění je vytvořen univerzální vzorec na určení výše školného pro mateřské školy s i bez letního provozu. Pandemie koronaviru a její dopad na hospodaření měl na vybrané inst
Mateřská škola v Praze 4 dopad covidu směrem k hospodaření pocítila znatelně. Z důvodu nedostatku finančních prostředků nemohla nakupovat běžné množství vzdělávacího materiálu. Mateřská škola v Praze 8 nedostatek financí pociťovala již v předešlém roce, pandemie však tento špatný stav ještě prohloubila. Doporučení uvedená v závěru praktické části napomohou vyřešení některých nesrovnalostí, které byly zpracováním práce odhaleny.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses