Komparace objemu finančních prostředků poskytnutých obcí Vysoké Mýto na dotace/dary s prostředky skutečně využitými za tímto účelem v jednotlivých letech sledovaného období 2016-2020 - Drahošová, Adéla; Čáp, Vilém; Grau, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Prvním cílem této bakalářské práce je komparace objemu finančních prostředků jednak poskytnutých a jednak skutečně využitých formou dotace/daru hrazených z rozpočtu obce Vysoké Mýto v jednotlivých letech sledovaného období 2016–2020 a to především na základě zásad schválených příslušným orgánem obce. Druhým cílem je zjistit, zda hospodaření obce Vysoké Mýto ve sledovaném období bylo efektivní v návaznosti na objem skutečně vyčerpaných prostředků poskytnutých žadatelům formou dotace/daru. Nejefektivněji město alokovalo finanční prostředky z rozpočtu na dotace a dary v roce 2016, kdy došlo k 99,8 % čerpání těchto prostředků a na účet města bylo navráceno pouze 53 600 Kč. Rokem, kdy město Vysoké Mýto nejhůře odhadlo prostředky poskytnuté na dotace a dary byl „coronavirový“ rok 2020. Reálné čerpání kleslo na 92,5 % a subjekty bylo navráceno 2 102 700 Kč. Na základě těchto údajů lze vyvodit závěr, že hospodaření města VM bylo ve sledovaném období 2016–2020 efektivní. Výkyv v roce 2020 způsobený coronavirovou krizí město nemohlo přímo ovlivnit. Teoretická část práce na začátku zasazuje téma do kontextu ekonomických teorií, dále se zabývá vysvětlením pojmů jako jsou dotace, dary a obec spolu s její působností. Následně se věnuje nástrojům finančního hospodaření obce, jakými jsou střednědobý výhled rozpočtu, rozpočet (jeho funkce, skladba, příjmy a výdaje) a závěrečný účet, ze kterých jsou čerpána data pro komparaci v praktické části. Praktická část je složena z krátké charakteristiky města Vysokého Mýta, zásad a programů pro poskytování dotací z jeho rozpočtu a z nejdůležitější části, kterou je komparace získaných dat. Nejvíce finančních prostředků alokovaných na dotace město schválilo v roce 2020 ve výši 28 073 400 Kč a konkrétně se vyčerpalo 2
Na závěr jsou formulována doporučení pro město Vysoké Mýto, kdy prvním je přiblížení střednědobých výhledů realitě, tak aby nedocházelo k ustavičnému podhodnocování výdajů, ale naopak se zefektivnilo hospodaření města. Druhým doporučením je zmodernizování systémů žádostí o dotace elektronickými formuláři, které by usnadnily a zefektivnily systém udělování dotací z rozpočtu města, a třetím doporučením je odstranění programů a programových dotací a ponechání pouze individuálních dotací, ve kterých by byly stanoveny podporované aktivity a procenty určeno kolik z částky celého projektu může město přispět žadateli o dotaci.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses