Účetní zobrazení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v kontextu platné právní legislativy - Roškotová, Martina (2021)
Prvotním cílem této bakalářské práce je vymezení platné právní legislativy zachycení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v účetnictví podnikatelských subjektů, která byla k začátku roku 2021 předmětem několika významných změn. Stěžejní částí je poté porovnání těchto změn s dříve platnou legislativou a zejména jejich demonstrace na konkrétním majetku modelové účetní jednotky. V teoretické části se práce zabývá základní terminologií v oblasti dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, jako je jeho rozeznání, ocenění a zachycení v účetnictví, dále je stručně vysvětleno technické zhodnocení. Největší pozornost je věnována odpisům. Teoretická část v závěru řeší vliv dlouhodobého majetku na odloženou daň a na úpravu hospodářského výsledku na daňový základ. Praktická část zobrazuje dopady změny legislativy na dlouhodobý majetek, které jsou až na problematiku zpětného uplatnění novely a důsledku uplatnění mimořádných odpisů v budoucích obdobích vyhodnoceny jako kladné.