Účetní zobrazení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v kontextu platné právní legislativy - Roškotová, Martina; Křivanec, Oto; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Prvotním cílem této bakalářské práce je vymezení platné právní legislativy zachycení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku v účetnictví podnikatelských subjektů, která byla k začátku roku 2021 předmětem několika významných změn. Stěžejní částí je poté porovnání těchto změn s dříve platnou legislativou a zejména jejich demonstrace na konkrétním majetku modelové účetní jednotky. V teoretické části se práce zabývá základní terminologií v oblasti dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, jako je jeho rozeznání, ocenění a zachycení v účetnictví, dále je stručně vysvětleno technické zhodnocení. Největší pozornost je věnována odpisům. Teoretická část v závěru řeší vliv dlouhodobého majetku na odloženou daň a na úpravu hospodářského výsledku na daňový základ. Praktická část zobrazuje dopady změny legislativy na dlouhodobý majetek, které jsou až na problematiku zpětného uplatnění novely a důsledku uplatnění mimořádných odpisů v budoucích obdobích vyhodnoceny jako kladné.
Vedoucí práce: Oto Křivanec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses