Oceňování zásob v účetnictví s důrazem na ocenění při vyskladnění - Mihulková, Anna (2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat problematiku oceňování zásob, zejména při jejich vyskladnění a pomocí průzkumu zjistit četnost používání jednotlivých oceňovacích technik u společností v ČR. Práce je rozdělena do dvou částí, přičemž teoretická část se zabývá oceňováním v obecné rovině i vymezením nejdůležitějších rozdílů v pojetí oceňování třemi účetními standardizacemi ve všech rozhodných okamžicích. Kapitola o vyskladnění se mimo jiné zaměřuje na znázornění dopadů jednotlivých oceňovacích technik na účetní výkazy. V rámci praktické části je četnost využití oceňovacích technik zkoumána na základě dvou kritérií, a to dle poměru zásob netto ku aktivům netto a dle odvětví. Na základě analýzy účetních závěrek vybraných společností bylo zjištěno, že společnosti podnikající v některých odvětvích preferují oceňování úbytků pomocí cen nejstarších dodávek, nicméně nejčastější způsob účetního vyskladňování představuje v českém prostředí metoda průměrování.