Komponentní odpisování dlouhodobých hmotných aktiv dle českých účetních předpisů a dle IFRS - Koťátková, Jana (2021)
Obsahem bakalářské práce je porovnání odpisování dlouhodobých hmotných aktiv v české legislativě a v Mezinárodních standardech účetního výkaznictví a následné popsání rozdílů, přičemž práce je zaměřena primárně na komponentní odpisování v těchto dvou systémech a na jejich odlišnosti. Cílem práce je, na základě zpracování případové studie, popsat dopady aplikace komponentního odpisování do účetních výkazů a na zásadu věrného a poctivého zobrazení předmětu účetnictví společnosti, která tuto metodu odpisování nevyužívá. Sekundárním cílem je zodpovědět otázku, v jaké míře se česká legislativa implementací komponentního odpisování přiblížila Mezinárodním standardům účetního výkaznictví.