Veřejná podpora kinematografie v ČR - Musilová, Nikola (2021)
Cílem práce je zjistit, který systém podpory filmu prostřednictvím Státního fondu kinematografie je výhodnější pro stát a který pro žadatele o finanční podporu. Práce se skládá ze tří kapitol, kde první kapitola obsahuje detailní popis Státního fondu kinematografie, druhá se zaměřuje na vybrané státy, kterými jsou Spojené státy americké, Velká Británie, Německo a Francie, poslední kapitola poté obsahuje komparativní analýzu dotací a filmových pobídek. Výsledkem práce je, že větší výhodnost pro stát představuje systém podpory poskytující filmové pobídky. V případě žadatele o finanční podporu jsou oba systémy stejně výhodné a úplně nejvýhodnější je poté kombinace těchto systémů.