Aktuální faktory vývoje ceny a hodnoty akcií - Rozman, Vjačeslav (2021)
Úkolem dané práce je popsat aktuální faktory vývoje hodnoty a ceny akcií na akciovém trhu USA. Následně tyto dvě veličiny představit, porovnat ve vybraném časovém úseku a testovat chybu odhadu mezi predikovanou vnitřní hodnotou a odhadem trhu. Taktéž vyčíslit a porovnat tržní výnosnost indexu mezi roky (která je pro investory jedním ze stěžejních faktorů při volbě investičního instrumentu) a výnosnost vyplívající z modelu. Pro reflektování trhu USA byl zvolen index S&P 500, který zahrnuje 500 největších veřejně obchodovatelných společností USA vážených dle tržního podílu. V teoretické části budou čtenáři blíže seznámeni s indexem, s oběma veličinami i s pojmy potřebnými pro porozumění vývoji vybraných veličin. V praktické části budou ve vybraných časech vyčíslena a popsaná potřebná vstupní data a stanoveny vhodné předpoklady potřebné pro užití Gordonova modelu. Ve finální části dojde k porovnání vyčíslené vnitřní hodnoty s tržní cenou, a taktéž k porovnání meziročních výnosností indexu dle zjištěných hodnot.